Kategória
E-cigarety, vaping

Elektronické cigarety, známe aj ako e-cigarety alebo vapes, sa v posledných rokoch stávajú čoraz populárnejšími ako vnímaná bezpečnejšia alternatíva ku klasickým cigaretám. Nie všetky e-cigarety sú však rovnaké a niektoré môžu byť škodlivejšie ako iné. Najmä čínske e-cigarety boli predmetom obáv kvôli správam o škodlivých chemikáliách a nedostatočnej kontrole kvality.

V roku 2019 sa v štúdii uverejnenej v časopise Tobacco Control analyzovali chemické zložky 15 liquidov do e-cigariet od čínskych výrobcov. Výskumníci zistili, že všetky tekutiny obsahovali aspoň jednu toxickú látku a niektoré až sedem. Medzi tieto toxické látky patrili akroleín, formaldehyd a acetaldehyd, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu a iné zdravotné problémy.

V ďalšej štúdii uverejnenej v roku 2018 v časopise Environmental Science and Technology sa analyzovali emisie z 23 rôznych typov elektronických cigariet vrátane čínskych značiek. Výskumníci zistili, že niektoré e-cigarety emitovali toxické kovy, ako je olovo a chróm, ako aj ďalšie škodlivé chemikálie.

Okrem potenciálnych zdravotných rizík spojených s čínskymi e-cigaretami existujú aj obavy z nedostatočnej kontroly kvality a regulácie. Zistilo sa, že mnohí čínski výrobcovia e-cigariet majú zlé výrobné postupy a vo svojich výrobkoch používajú nekvalitné materiály. To môže viesť k nekonzistentnej kvalite výrobkov a vyššiemu riziku porúch alebo iných bezpečnostných problémov.

Na záver možno konštatovať, že veľké množstvo čínskych e-cigariet obsahujú škodlivé chemické látky a potenciálne toxické emisie. Okrem toho nedostatočná kontrola kvality a regulácia v tomto odvetví predstavuje pre spotrebiteľov ďalšie riziká. Hoci elektronické cigarety môžu byť stále bezpečnejšou alternatívou ku klasickým cigaretám, je dôležité uvedomiť si potenciálne riziká a vyberať si renomované značky s osvedčenými výrobnými postupmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *